De effectieve sportcoach

In deze tijd van megasalarissen voor professionele atleten in welke sport dan ook, is het niet verwonderlijk dat velen de getalenteerde spelers nog steeds beschouwen als de sleutel tot een succesvol sportteam. Eigenaren van professionele teams en fans vergeten vaak dat de effectieve sportcoach de belangrijkste persoon in het team is. In plaats van obscene bedragen uit te geven om de beste spelers naar de club te lokken, moeten eigenaren van sportfranchises het meest optimale geld investeren in de effectieve sportcoach.

Hij zal het succes of falen van het team bepalen. Maar wat heeft een effectieve coach precies in huis? Hoe gaat een effectieve coach om met zijn spelers? Hoe kan de sportcoach zijn campagne zo plannen en uitvoeren dat zijn spelers en team uiteindelijk hun topprestaties in de sport bereiken? Dit zijn enkele van de vragen die we in dit artikel in een goede coach zullen onderzoeken. Als je de geschiedenis van effectieve coaching zou bestuderen, zal het je niet ontgaan dat deze coaches heel vaak zeer samenhangende teams produceren.

Teams met een gemeenschappelijk doel en spelers stellen het team en anderen voor zichzelf. Er is iets magisch aan een team dat gebouwd is op een succesvolle teamgeest, en alle effectieve sportcoaches weten dit. Daarom is het van meet af aan van het grootste belang dat de coach deze sterke teamgeest en cohesie vanaf het begin opbouwt. Bovenal is het een team dat de echte waarde van teamwerk, teamgeest en teamcohesie kent, dat aan het eind van de dag de meest succesvolle resultaten en prestaties zal opleveren. Sportcoaches hebben geen sterspelers nodig die voor zichzelf spelen. Ze hebben spelers nodig (niet per se de meest getalenteerde) die zullen sterven voor het team. Met deze spelers kan de coach wonderen doen. Daarom, voor elke aspirant-persoon die een effectieve sportcoach wil worden, moet je eerst een team bouwen voordat je een team gaat trainen.

Wanneer teamwerk en teamgeest niet meer aan de orde zijn, kan de sportcoach zich vervolgens volledig richten op het klaarstomen van een solide team voor de competitie. Om succesvol te zijn, moet een gedegen voorbereiding op de sportcompetitie het belangrijkste doel zijn van een coach als het gaat om het trainen van het team. Er moeten grondige plannen worden gemaakt voor het seizoen, tot wanneer en waar het team pauzeert voor hun off-season. Er mogen geen details worden gespaard om het team voor te bereiden op de competitie. In elke trainingssessie moet de effectieve sportcoach iedereen zijn eigen persoonlijke doelen voor die sessie laten weten. Hij moet ook het aantal herhalingen bepalen dat elke speler voor zijn oefeningen moet doen. In feite reduceert hij praktijk en competitie tot een wetenschap. Net als in de wetenschap geldt dat hoe zekerder een input is, hoe duidelijker het resultaat zal zijn. Dus als hij beslist hoe laat spelers moeten slapen voor de wedstrijden, overdrijft hij niet. De effectieve sportcoach doet zijn werk goed door zich alleen op alle fronten goed voor te bereiden.

Een van die fronten die sportcoaches ervoor moeten zorgen dat ze optimaal tot hun recht komen, ligt op het gebied van sportpsychologie. Hij moet in zijn plannen het stellen van doelen als groep, mentale beeldvorming, ontspanningstraining, visualisatietraining, mentale psyching-methoden en constante affirmatietraining opnemen, enzovoort. Al deze trainingen in sportpsychologie moeten een essentieel onderdeel worden van het regime van een speler dat hij ademt, eet en slaapt. Hij moet ervoor zorgen dat dit aspect van training door spelers wordt geloofd. Spelers die niet geloven in deze vorm van sportaanpak moeten van meet af aan worden uitgeroeid. Wat verklaart waarom de effectieve sportcoach zijn voorbereiding moet beginnen met het bouwen van het beste team met de meest voorkomende doelen en perspectieven in de sport? Sportpsychologie zal nu vooral bepalen of de effectieve sportcoach resultaten kan boeken.

Het kennen en uitvoeren van de basisprincipes van het spel is ook belangrijk. De sportcoach moet ernaar streven dat zijn spelers deze basis snel onder de knie krijgen totdat ze gewoontes voor de spelers worden. Hoe eenvoudig deze vaardigheden ook zijn, spelers moeten het belang ervan begrijpen en ze zo goed mogelijk uitvoeren. Hij zal deze vaardigheidsoefeningen altijd regelmatig in zijn trainingsplannen opnemen. Als deze basisprincipes op enig moment worden vergeten of als vanzelfsprekend worden beschouwd, moet hij terugkeren naar het begin en de spelers vertellen over de basisprincipes van het spel, zonder welke topprestaties in de sport niet mogelijk zijn.

Een ander belangrijk ding waar sportcoaches op letten, kent zijn tegenstanders en zijn team. Alleen wanneer de effectieve sportcoach zijn tegenstanders en zijn team begrijpt, kan hij de juiste spelstrategieën bedenken om de wedstrijd te winnen. In dit opzicht moet de coach zijn taak overwegen om scoutingmogelijkheden van zijn tegenstanders te zoeken en hun sterke en zwakke punten op te sporen. Als dat eenmaal bekend is, kan hij de meest creatieve en effectieve tactieken afleiden om zijn tegenstanders te verslaan en ervoor te zorgen dat zijn team bovenaan komt te staan. De oude stelregel van “ken uw vijand en uzelf, en de overwinning is verzekerd!” geldt altijd onder deze sportsituatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *