Overconsumptie

Waarom eten als je geen honger hebt

Waarom schoenen kopen als je maar één paar kan dragen

Waarom een groter huis kopen als je die niet nodig hebt

Waarom een auto als je die niet nodig hebt

Waarom een tweede auto als je die niet nodig hebt

…als je het niet nodig hebt

Het is moeilijk te besluiten of je iets nodig hebt of niet, want een mens heeft geluk nodig.
Zonder geluk kan een mens niet leven, want de lust naar leven zal al snel vergaan. Er word ons geleerd dat dingen hebben ons gelukkig maakt en we lopen ermee weg.

We kopen meer en meer, want reclame zegt ons dat we dat nodig hebben om gelukkig te zijn. De glimlachende en gelukkig mensen met de mooiste, snelste, stoerste producten roepen je lachend toe: Koop dit en je bent eindelijk gelukkig!

Als je dat gelooft is dat ook zo. Voor eventjes. En dan krijg je weer honger. Dan is je auto weer normaal en is je huis net zo vol als voorheen. Wellicht met gevuld met alle overbodige dingen die je hebt gekocht om je eventjes gelukkig te voelen.

Er word tegen ons gelogen. Je blijft niet gelukkig door je aankoop. “Koop dit en je bent gelukkig”. Het is gewoonweg niet waar. Je krijgt eventjes een geluksgevoel door je geloof in de reclame. Als je dit aanschaft, loop je de hele dag te glimlachen. Het is om te huilen. Leugens zijn als spiegelingen op het water, zodra het leven weer beweegt, vergaat de illusie van het geluk.

Het geluk; wat ontstaat uit geloof in de weerspiegeling, is van korte duur.