BAS EN DO NAAKT

Natuurlijk gaan wij uit de kleren.

Vorige week kregen wij (Bas en Do) een mailtje met de vraag of wij uit de kleren wilde. Zoals jullie van mij gewend zijn deed ik dat gewoon! Zoals jullie dat niet gewend zijn van haar deed Do dat ook. Het was namelijk niet zomaar voor iets. Het was voor de boycot tegen bont. Met als slogan: “Bont? Ik draag liever niets!”  

Met de kennis die wij hierover hebben kunnen wij niet anders dan ons hiervoor inzetten. Niet alleen omdat we dierenvrienden zijn, maar vooral ook omdat we vinden dat we Anno 2016 écht wel beter zouden moeten weten.

Bont was vroeger een statussymbool. Een teken om andere te laten zien welgesteld te zijn. Vandaag de dag is het voor ons echter een symbool van onwetendheid en/of egoïsme. De onwetendheid over wat voor dierenleed er schuil gaat achter een “mooie” bontjas of de egoïst die dat WEL weet maar alsnog draagt.

De dieren die gehouden worden voor hun vacht zien hun hele leven niets anders dan een kooi en hun lotgenoten. Opgesloten in een kleine, metalen kooi wat leidt tot stress en kannibalisme.

kittens
Kitten nertsen en hun moeder.. dode moeder.
2vossen
Kannibalisme bij opgesloten vossen
zwartevos
Om hun vacht mooi te houden worden ze ook vaak alleen opgesloten.

Ik had hier vorig jaar Jo-Anne McArthur op bezoek op uitnodiging van Armanda. Jo-Anne is fotograaf en heeft het boek: We Animals uitgebracht. In dat boek staan foto’s van dieren die door en voor ons gehouden worden. Is het voor hun vlees, eieren, zuivel of vacht. Ze legt op een perfecte manier vast hoe de dieren leven en hoe het dier zich daarbij wel niet moet voelen.

In onderstaande link is de galerij van de zogeheten “fur farms”.
http://www.weanimals.org/gallery.php?id=72#ph1 

We willen met dit artikel dus vooral de focus leggen op de omstandigheden waarin de dieren leven voordat ze op gruwelijke wijze worden vermoord. Elize Veugelers heeft er op haar website veel informatie over en bij het bekijken van alleen al een aantal foto’s word ik boos en misselijk tegelijk. In de link hieronder kan je (als je een sterke maag hebt) een aantal filmpjes bekijken.
http://boycotbont.nu/waarom-bont-niet-oke-is/

We hopen dat we met dit artikel en de foto’s de boodschap duidelijk hebben verpakt. Bont is niet meer van deze tijd! Vooral niet omdat we NU weten hoeveel dierenleed erachter schuilt.

Fur coats are worn by beautiful animals and ugly people

foto