OPROEP LESBOS: Draag Je Steentje Bij! #DJSB

Vechtpartijen en brand op Lesbos

Het staat nog altijd vers in het geheugen gegrift. Bijna vijf maanden geleden stond ik met beide benen op Lesbos. Vijf maanden geleden nog maar, was ik getuige van de schrijnende situatie en leefomstandigheden van vele vluchtelingen met een grote verscheidenheid aan afkomsten. Vluchtelingen uit verschillende landen, gestrand op Lesbos. Gevlucht, naar het zogenaamde beloofde land. Want dat was Lesbos voor de vluchtelingen, toen zij hun geld inlegden voor de overtocht naar veilige grond. Waar een boot voor de overtocht klaar zou staan en bij aankomst de hotelkamers zouden zijn geregeld. Niets bleek minder waar. Massa’s mensen werden op veel te kleine boten gedreven, om een angstaanjagende overtocht te maken. Niet wetende op dat moment of ze het überhaupt zouden gaan overleven. Aangekomen op Lesbos, vol angsten van de vlucht en gevoed met leugens en loze beloftes, bleek niets te zijn geregeld. Vanaf dat moment wederom met lege handen. Uiteindelijk werkte vele mensen dag en nacht om de vluchtelingen op te vangen. Met opgestroopte mouwen en vol overgave hebben zowel lokale bewoners als externe hulporganisaties zich met man en macht ingezet om de situatie iets te structureren. Het is vandaag 20 september, bijna 5 maanden na mijn bezoek aan Lesbos en mij is het bericht onder ogen gekomen dat er vechtpartijen zijn uitgebroken en er branden zijn gesticht op Kamp Moria, één van de kampen waar ik zelf heb rondgelopen. Waar ik toen de spanningen al voelde van de massa. Veel te veel mensen op een veel te klein terrein. Een oud gevangenisterrein notabene. Onmenselijk en onacceptabel. Maar wie met niets komt en wie op dat moment even niemand meer is, heeft geen keuze. En dit is waar mijn passiviteit ophoudt. Ik kan niet langer ‘af en toe’ aandacht schenken aan wereldse problematiek. Het is niet langer mogelijk om berichten tot me te laten komen en vervolgens slechts een ‘kleine bijdrage’ te leveren. Ik weet dat ik zelf niet alles kan, maar ik kan wel veel. Ik kan namelijk alle trouwe Utopia kijkers verzoeken zich met mij te verenigen om ervoor te zorgen, dat wij van mens tot mens, beter voor elkaar gaan zorgen. Niemand hoeft bang te zijn, ik heb niet zoveel nodig. Wat ik vraag is support en medeleven. Daadkracht om de stem die ik in Utopia heb kracht bij te zetten en samen sterk te staan. Ik duik de diepte in en vraag om support.

Support is massaal dit bericht delen op Social Media. Zo klein als die handeling, zo groot is de daadkracht van verandering, want verandering begint bij bewustzijn. Bewust zijn is onze krachten bundelen als eenheid en onze stem verheffen. Niet enkel erover praten, maar ook daad bij het woord voegen. Letterlijk een steen verleggen.

Wat kunnen we nog meer doen?

Vaak rijst de vraag: Wat kunnen we nog meer doen, dan het er over hebben. Nou, ik weet wat je kunt doen. Doe waar we met z’n allen tegenwoordig heel goed in zijn! Maak een filmpje en post deze op je Social Media en laat jouw eigen kring met vrienden en volgers dit bericht delen en vraag hen zo’n zelfde filmpje te maken. Zo starten we een beweging, geen statement maar een movement, genaamd: DRAAG JE STEENTJE BIJ! die niet ongehoord en ongezien blijft als we allemaal deze kleine handeling verrichten. Zo simpel is het eigenlijk!

Pak een (willekeurige) steen, toon dat jij je steentje bijdraagt, spreek uit waarom en draag dan de steen over! 

De boodschap van het filmpje is, dat we massaal ons steentje bijdragen en laten weten dat we de huidige situatie omtrent vluchtelingen wereldwijd niet meer kunnen gedogen. Hoe je filmpje eruit ziet maakt niet uit!

Wees creatief, maak er iets moois van en sluit af met:
IK DRAAG MIJN STEENTJE BIJ! WIE VOLGT?

De kracht van samen één! Ik kan niet wachten op het resultaat! Want alle kleine beetjes helpen. Wees niet bang en help, zoals jij ook graag geholpen zou willen worden!

En is een filmpje maken te lastig voor je? Geen probleem! Stuur dan gewoon een mail naar: inwoners@talpa.tv met als onderwerp: IK DRAAG MIJN STEENTJE BIJ! MOVEMENT met je naam en laat zo zien dat je achter de boodschap staat!

Mocht je financieel in de gelegenheid zijn iets te missen, dan kun je een bijdrage doneren aan Because We Carry. De hulporganisatie waarmee ik naar Lesbos ben gereisd en die daar op locatie nog altijd actief is.

Stichting Because We Carry
Triodos NL85 TRIO 0391073796

Namens Utopia ga ik voorop in deze beweging. Vandaag draag ik mijn steentje bij en is er geen weg meer terug. Help mij hierbij. Sluit aan en DRAAG JE STEENTJE BIJ!

IK DRAAG MIJN STEENTJE BIJ! WIE VOLGT?

#DJSB