Benji`s Brein: Vrijheid.

Vrijheid. Vandaag staan we stil bij dit fenomeen wat we in ons dagelijks leven toch vaak als vanzelfsprekend beschouwen. De macht der gewoonte denk ik. Beseffen wij wel hoe vrij wij zijn?

Onze mening kunnen we te pas en te onpas ventileren. De zogenaamde vrijheid van meningsuiting. We kunnen gaan en staan waar we willen, wat bewegingsvrijheid is en we kunnen zelfs kiezen op welke manier we ons verplaatsen. Al zouden we ervoor kiezen om alles huppelend te willen doen, dan hebben we die vrijheid. Keuzevrijheid noemen we dat.

Wanneer we tot over onze oren verliefd zijn op een heel bijzonder iemand kunnen we daarvoor uitkomen. En ook al valt er op dat gebied nog veel tolerantie te boeken, ik durf toch wel te spreken over vrijheid van liefdesuiting. Met al die vrijheid komt ook een bepaalde verantwoordelijkheid. Daarover heb ik al eens geschreven dus daar ga ik het niet nog een keer over hebben. Het ging over de vrijheid om je verplicht te voelen, verantwoordelijkheid te dragen voor jouw eigen handelen.

Vrijheid. Het is zo ongrijpbaar.

Oorlogen zijn helaas aan de orde van de dag. Dankzij de Utopia-Missie waar Victoria vandaag van thuis keerde, hebben we nu nog helderder wat oorlog doet met mensen en hun gevoel van vrijheid.

Stel je voor:

Het is oorlog in het land waarin je woont. Het is er niet veilig. Nederland was ooit zo`n land. Nog niet zo lang geleden. Gedreven door je aangeboren overlevingsdrang besluit je om een levensgevaarlijke reis te maken. Je vlucht. Op jacht naar het onbetaalbare. Jouw vrijheid. Wonder boven wonder kom je aan in het beloofde land. Na alles wat je hebt moeten doorstaan en overwinnen, de wilskracht, het hoop en vertrouwen waar je energie uit putte en dan, dan wordt je…..opgesloten. Semi-veilig. Verre van vrij.

Wij als Utopianen zijn misschien wel het meest vrije volk ter wereld. Dit is ons beloofde land. Het is hier veilig. En ondanks het feit dat er hekken omheen staan zijn wij vrij. Fysiek zijn wij vrij.

Maar hoe vrij is onze geest? Hoe vrij is de geest van ons Nederlanders? Hoe vrij is de geest van de mens an sich?

Wij vieren nu bevrijdingsdag. Bevrijdt van onderdrukking en gevangenschap. Toch zijn wij als mensheid nog steeds gevangen vind ik. Gevangen in systemen. Gevangen in onze agenda, onze hebzucht en ons keurslijf.

Daarom lieve medemensen, gaat deze dag in de boeken als eerste Bevrijdingsdag van onze geest. Omdat wij met onze geest in het juiste bewustzijn, álles kunnen verzachten, oplossen en voorkomen.

Dat kunnen alle mensen. En wij als Utopianen kunnen dat nog meer dan dat wij weten. Samen.

In oprechte vrijheid voor iedereen.

Lang leve Vrijheid.

Xx

Benji