Benji`s Brein: Geheime Boodschap…

“Wat kon Seedorf nou gebeuren toen hij van elf meter schoot? Er is leven, er is leven na de dood.” — Freek de Jonge

Clarence Seedorf. Een van Nederlands succesvolste voetballers is onlosmakelijk verbonden met het welbekende “penaltytrauma”, waar voetbalminnend Nederland een aantal jaren onder heeft geleden. Na de gemiste pingel in de kwartfinale van het EK tegen Frankrijk (1996), nam Seedorf de moedige beslissing om in het WK-kwalificatieduel tegen Turkije (1997) wederom de bal op te eisen. Hoog en hard over. Heel erg hoog en hard. 1-0 verlies en het trauma was een feit.

Na de misser tegen Turkije viel het complete Oranje Legioen over Seedorf. Ik meen mij te herinneren dat het wat weghad van een hetze! De jongen die zo graag sportieve wraak wilde nemen voor de uitschakeling een jaar eerder, was van de een op de andere dag public enemy number one. “Hij kan toch ook eigenlijk helemaal niet voetballen”, hoorde ik overal op straat….

Zouden die harde en pijnlijke uitspraken te maken hebben met onze diepgewortelde liefde voor het (nationale) voetbal? Misschien had het wel te maken met het verdriet en de teleurstelling die er blijkbaar nog zat na de uitschakeling in 1996.

Of werd er door de media een totaal verkeerd beeld geschetst van Seedorf? Als eigenwijze, arrogante jongen die helemaal geen penalty meer mocht nemen en dat toch deed? De invloed van de media fascineert me. Wellicht is macht een betere benaming. Welke benaming het meest op zijn plaats is weet ik niet, maar ik weet wel dat de publieke opinie grotendeels gevormd wordt door de media, en niet door bijvoorbeeld de ploeggenoten en trainers van Seedorf zelf.

Ter afsluiting van deze Brein lijkt het me nog even goed te vermelden dat (mijn held en superprof) Clarence Seedorf o.a. 4x de Champions Leauge en 2x het WK voor clubteams heeft gewonnen. Verder is hij in diverse topcompetities meerdere malen kampioen geworden en heeft hij een waslijst aan persoonlijke prijzen en verkiezingen op zijn naam staan.

Niet gek voor een man die “eigenlijk toch helemaal niet kan voetballen” dacht ik zo.

Xx

Benji