HIGH TEA RECEPTEN!

Vandaag mocht ik de eerste keer gasten ontvangen voor de High Tea! Ik vond het van tevoren best spannend, maar het was erg gezellig en de hapjes vielen in de smaak. Ik had beloofd om de recepten te delen met Ann en Gea, dus bij deze. Bedankt dames!

BLONDIES

Dit recept is gebaseerd op het brownie recept van mijn schoonmoeder Catharina. Het toevoegen van lavendel is geïnspireerd door Maartje Borst van het leuke lunchcafé Koffie ende Koeck in Amsterdam! Daar verkoopt ze heerlijke lavendel-haverkoeken.

Lavendel-vanille blondies 24 stuks:

  • 250 gram bloem
  • 350 gram suiker
  • 2 el. gekneusde lavendelbloemetjes
  • 1/2 tl. bakpoeder
  • 1/2 tl. zout
  • 350 ml. water
  • 50 ml. zonnebloemolie
  • 250 ml. Alpro vanillevla (optioneel voor extra smeuïge blondies)
  • 1/2 tl. vanille extract

Bakblik invetten met olie en bekleden met bakpapier.

Oven op 200 graden voorverwarmen. Mix de droge ingrediënten door elkaar. Belangrijk is dat de lavendelbloemetjes niet vermalen worden, maar licht gekneusd voor de optimale smaak. Voeg er hierna de vloeibare ingrediënten bij en mix goed door elkaar. Giet de massa in het bakblik en bak 30 minuten in de oven. Laat even laten afkoelen en genieten maar! Leuk detail: van dit beslag kan je lekker snoepen, er zit immers geen rauw ei in.

SCONES

  • 300 gram vers zelfrijzend bakmeel
  • 3 eetlepels suiker
  • 1 blik kokosmelk

Voordat je begint is het belangrijk om te melden dat je voor de lekkerste scones het beste vers zelfrijzend bakmeel kan gebruiken.

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Mix het zelfrijzend bakmeel en de suiker door elkaar. Mix de kokosmelk erbij. Kneed de massa totdat het deeg niet meer aan je vingers plakt, doe er als het nodig is extra bakmeel bij. Kneed het niet teveel, zodat het deeg luchtig blijft.

Leg het deeg op een ingevette bakplaat, maak er een vierkant van en snij in acht punten. Houd de delen bij elkaar, dan blijven de scones van binnen lekker zacht. Sprenkel wat water over de scones en wat suiker en bak de scones in 20-30 minuten totdat de buitenkant krokant is en de binnenkant de consistentie heeft van een zacht broodje.

Serveer met jam en kokosslagroom.

KOKOSSLAGROOM

  • Blik kokosroom
  • Eventueel vanillesuiker

Zet een blik kokosmelk minstens drie uur (op z’n kop) in de koelkast. Open het blik en schep de hard geworden kokosmelk in een grote kom. Klop het op met een handmixer, voeg eventueel naar smaak wat vanillesuiker toe.

SANDWICHES

Voor de sandwiches gebruik ik het liefst volkoren brood. Ik snijd de korsten eraf voor het echte high tea effect. De korstjes eet ik zelf later lekker op: no waste! ;)

HUMMUS

  • Blik kikkererwten of andere peulvruchten naar keuze
  • 1 tl. komijnpoeder
  • 1 tl. paprikapoeder
  • 3 el. olijfolie
  • 1 el. tahin (dit is pasta van sesamzaadjes)
  • Peper en zout

Mix een blik uitgelekte kikkererwten of andere bonen naar keuze samen met de andere ingrediënten met een staafmixer. Lekker op brood en crackers!

SCRAMBLED TOFU

  • Blok tofu
  • Kala Namak (zwart zout)
  • Zonnebloemolie
  • Plantaardige margarine
  • Peper en zout

Warm de olie en plantaardige margarine op in een koekenpan. Verkruimel de tofu en bak even. Strooi er naar smaak Kala Namak (zwart zout) over en kurkuma voor de kleur. Lekker op brood of toast!

Bij deze High Tea serveer ik pure chocolade met pecan en kokos, van Tony Chocolonely en robuuste koeken van Lu. Onder begeleiding van lekkere thee naar smaak in een vintage theepotje en theekopjes.

Voor meer vegan lekkers dat je gewoon in de supermarkt kan kopen, zie: www.gewoonvegan.nl. Eet smakelijk! :D