Kom naar het seminar 19 november!

“Is dat niet extreem?”… “Maar wat kan je dan nog eten?!”… “Ik zou het niet kunnen hoor!” zijn veelgehoorde reacties wanneer je iemand vertelt dat je de stap hebt gezet naar een puur plantaardige leefstijl – ofwel veganisme.

De afgelopen jaren komen er toch steeds meer veganisten bij, om het milieu te sparen, om dierenleed te voorkomen, voor een eerlijkere voedselverdeling of voor de eigen gezondheid. En dat laatste is het onderwerp van onze seminar “Plantaardig & Gezond!” op donderdag 19 november.

Ik werd vegetariër voor het milieu: ik studeerde af in Milieurecht en kwam erachter dat voor vlees tropische bossen worden gekapt. Pas later ging ik me verdiepen in de ethische kant: hoe gaat dat er eigenlijk aan toe met de dieren die wij gebruiken voor consumptie? Ik kwam er toen achter dat ik eigenlijk helemaal niet meer wilde bijdragen aan dit systeem. Stapje voor stapje schrapte ik de dierlijke producten uit mijn dieet en ik ging me verdiepen in wat ik dan precies allemaal moest binnenkrijgen en via welke voedingsmiddelen. Via social media kan je enorm veel leren. Een informatiebron die ik echt kan aanraden is www.nutritionfacts.org, een stichting van een arts die wetenschappelijk onderzoek op het gebied van voeding en gezondheid door vertaalt naar de leek.

Maar voor degenen die de Engelse taal niet goed beheersen of geen zin hebben om honderden video’s en blogs te bestuderen is het helder geschreven boek van Boele Ytsma een uitkomst: “Ik ben een planteneter. Net als jij.” Hierin legt Boele op basis van wetenschappelijke onderzoeken uit hoe granen, bonen, noten, fruit en groenten de voorkeur verdienen boven de consumptie van zuivel, eieren, vlees en vis. Boele zal tijdens het seminar de spits afbijten met zijn persoonlijke verhaal en zijn kennis over goede voeding.

Daarnaast heb ik Jolijn Pelgrum uitgenodigd, de Vegadutchie! Ze heeft al jaren een blog en sinds kort ook een kookboek waarbij ze laat zien hoe fijn plantaardig leven kan zijn. Af en toe zondigen mag volgens haar ook, want naast gezond moet het vooral leuk blijven!

Afsluitend zal krachtsporter Fedor Kerstiens vertellen over zijn ervaringen met krachttraining op een plantaardig dieet. “Plantstrong” noemt hij dat zelf, omdat het voor hem beter de lading dekt: “Kennis van voeding geeft de mogelijkheid om veranderingen door te maken die anderen niet voor mogelijk houden.”

Het belooft een interessante, leerzame en vrolijke avond te worden die heel wat vooroordelen over de vegan leefstijl zal ontkrachten. Kaarten zijn hier te koop: http://www.utopiawebwinkel.com/seminar-plantaardig-gezond.html Wees welkom!

Liefs!

Armanda