Benji’s Brein : Alcoholist?

Soms krijgen we hier onverwacht bezoek. Dit keer konden we het op Bas zijn conto zetten, wat overigens niet voor iedereen een verassing was. Hij begon met de opmerking dat hij weer iets “sneaky” geregeld had. Ik hoorde wat binnensmondse kreten en verwensingen, maar toen iedereen van de eerste schrik bekomen was, bleek het een kritische-ondertoon-verassing.

De dames van het maandblad LEF waren namelijk op zijn uitnodiging afgereisd naar Utopia. LEF is een blad door, voor, en over alcoholisten. Drankgebruik blijft in Utopia een eikel punt. Want wat is nou overmatig? Wanneer word drankgebruik drankmisbruik, en wanneer is iemand nou alcoholist?

Ik ben van mening dat er veel meer alcoholisten zijn, dan waar menig haan naar kraait. Het criterium is echter een vaag iets. Ben je een alcoholist bij inname van een bepaald aantal glazen per week, of bij een bepaalde regelmaat?  Want wat ben je als je op zaterdagavond, in een tegenwoordig rookvrij poolcafeetje, 15  bier drinkt, en de rest van de week niets. Ben je dan net zo`n “alcoholist” als iemand die elke avond 3 wijntjes (rood, wit of rosé; een kniesoor die daar om maalt) bij het eten drinkt?

In mijn brein is het voor mij super duidelijk. Kristal helder (-glas ;-) zelfs. Denk ik. Tenminste, ik vind dat je in beide gevallen van alcoholisme kan spreken. Maar….

Ik vind dat er onderscheid gemaakt kan worden in functionerende en niet functionerende alcoholisten. Ik leg op geen van beide een waardeoordeel, en ik veroordeel al helemaal niet, maar er is wel degelijk verschil.  Op het moment dat diegene uit het  rookvrije café zijn afspraken voor de zondagochtend niet nakomt, dan wordt het een “probleem”. Zolang de wijndrinkers elke dag fris en fruitig hun verantwoordelijkheid jegens de maatschappij nemen, is het geen “probleem”. …???

Ik stel daarom ook voor om op basis van het vage begrip alcoholisme geen oordeel meer te vellen. Ik ben trouwens sowieso van mening dat we elkaar eens wat minder moeten veroordelen! Praat niet meer over alcoholisten, junks, allochtonen, minima, kansarmen of “die-komt-uit-een-goede-buurt”-mensen. Nee. Praat over mensen die wel of geen verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen handelen. De mensen die wel of niet hun rol bekleden in de maatschappij. Als het je stoort, vraag dan naar de reden!  Als die niet is zoals jij hoopt of vindt dat het is, trek dan je conclusie. Maar laat iedereen, van “alcoholist” tot “veganist” alsjeblieft in zijn waarde, en erken zijn toevoeging als medemens.

Ik ben fulltime idealist. Of mijn glas nou halfvol is met melk, of halfleeg met bier, ik ben dankbaar voor het glas. Proost.

X Benji